Hogyan alakult a kétkeresős családok munka és magánélet közötti konfliktusa a válság hatására 2004 és 2010 között Európában? - Szalma, Ivett (Szociológiai Szemle, 2023)
Annak ellenére, hogy a munka és magánélet közötti interakció egy gyakran vizsgált terület, ez idáig kevés kutatás elemezte, hogy a 2008-ban kezdődő gazdasági válság miként hatott a nők és a férfiak munka és magánélet közötti egyensúlyára. Jelen kutatás azonkívül, hogy feltárja, milyen tényezők játszanak szerepet a munka és magánélet közötti konfliktus kialakulásában a munkapiac oldaláról Európában, azt is vizsgálja, miként változott ezeknek a tényezőknek a hatása 2004 és 2010 között. Mivel a jelenlegi gazdasági válság különbözőképpen sújtotta a férfiakat és a nőket, ezért külön modellekben vizsgáljuk a két nemet. Elemzésünkhöz a European Social Survey nemzetközi adatbázis második és ötödik hullámát használtuk, amely lehetővé teszi, hogy 21 európai országot hasonlítsunk össze. Ehhez a leíró statisztikákon kívül többszintű regressziós elemzést is alkalmazunk. Eredményeink rávilágítanak arra, hogy a férfiak munka és magánélet közötti konfliktusára nagyobb mértékben hatott a jelenlegi gazdasági válság a munkapiaci közvetítő csatornákon keresztül, mint a nőkére. Ennek hátterében pedig az állhat, hogy továbbra is tartja magát az a tradicionális szemlélet, mely szerint elsősorban az apák feladata, hogy helytálljanak a munkapiacon.