A munka és a család konfliktusának forrásai az európai férfiak életében - Geszler, Nikolett (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmány a munkahelyi és a családi élet egymásnak gyakran ellentmondó elvárásaiból eredő konfliktussal foglalkozik. A munka-család konfliktus, illetve ennek feloldása és az egyensúly megteremtése egy egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó téma, azonban szinte kizárólag a dolgozó nők helyzetére fókuszálva. A tanulmány ezzel szemben a férfiakra nézve vizsgálja meg a kérdést, azt feltételezve, hogy ők sem mentesülnek a két életterület összeegyeztetésének nehézségei alól, valamint különbözőképpen tapasztalják a konfliktust foglalkozásuktól, koruktól, családi állapotuktól, illetve egyéb tényezőktől függően. A European Social Survey ötödik hullámának adatait elemezve arra a kérdésre kerestem a választ, hogy az európai férfiak munkahelyből, illetve családi életből fakadó konfliktusait milyen attitűdbeli, munkához, valamint családhoz kötődő tényezők befolyásolják és miként. Ehhez lineáris regresszióelemzést alkalmaztam, amiben a két konfliktusirány (munkahelyfüggő és családfüggő) jelentette a függő változókat. A tágabb társadalmi kontextust is bevonva, az adatbázisban szereplő országokat négy típusba sorolva vizsgáltam, mely tipológia alapját jóléti és genderdimenziók képezik. Az eredmények szerint a menedzser férfiak tapasztalják a legtöbb konfliktust. Ezzel szemben a társasági élet segít a feszültség levezetésében. Az pedig, hogy a kérdezett főnöke nő vagy férfi, eltérően befolyásol országtípustól függően.