Miért is olyan félelmetes a társadalmak számára az, ha az emberek tovább élnek? (Az időskori egyenlőtlenségekről és a legnagyobb egyenlőtlenségi tényezőről: a halálról…) - Krémer, Balázs (Szociológiai Szemle, 2023)
2012, az idősek nemzetközi éve alkalmából számos tanulmány jelent meg az idősödés szociológiai és társadalompolitikai kérdéseiről, ezen belül is a két legjelentősebb közpolitikai rendszerről, a nyugdíjak és a tartós ápolás-gondozás (Long-Term Care) kérdéséről. Magyarországon az idősödés ügye nem vált vezető témává sem a tudományos, sem a szélesebb körű nyilvánosság előtt – noha a nyugdíjreformok ügye folyamatosan vezető politikai kérdés volt az elmúlt évtizedben. A tanulmány kísérletet tesz arra, hogy a hazai nyugdíjak kérdését részben a jövedelemegyenlőtlenségekre gyakorolt hatásuk alapján értékelje, figyelembe véve némely nemzetközi adatokat is. Módszertani újdonságként a tanulmány vizsgálja a halálozási (és az abból számolt várható élettartam-) adatokat is, és e tényezők figyelembevételével kísérletet tesz annak kimutatására és megmagyarázására, hogy a nyugdíjak – a szokásos vélekedésekkel ellentétben – miképpen járulnak hozzá a háztartások jövedelemegyenlőtlenségeinek növeléséhez.