Kapcsolati és hálózati tőke: Vázlat a társadalmi tőke kettős természetéről - Kisfalusi, Dorottya (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmányban a társadalmi tőke fogalmát ért bírálatokra reflektálva ismertetem és kritikailag elemzem azt a Hartmut Esser német szociológus által kidolgozott tipológiai rendszert, mely a fogalom különböző szociológiai jelentésváltozatainak megkülönböztetésére és definiálására vállalkozik. A társadalmi tőke különböző jelentéstartalmainak áttekintése után bemutatom a társadalmi tőke Esser által elkülönített két típusát: a kapcsolati és a hálózati tőkét, továbbá e tőkefajták altípusait: a pozicionális tőkét, bizalomtőkét és kötelezettségtőkét, valamint a hálózatkontrollt, hálózatbizalmat és hálózatmorált. E tőkefajták sajátos jellemzőinek ismertetése után bemutatom a kialakulásukhoz szükséges mechanizmusokat és strukturális feltételeket, valamint kísérletet teszek arra, hogy korábbi társadalmitőke-fogalommal foglalkozó teoretikusok koncepcióit elhelyezzem az Esser által megalkotott konceptuális keretben.