Turisztikai tájformálás és kollektív cselekvés - Kiss, Márta (Szociológiai Szemle, 2023)
Tanulmányomban kísérletet teszek a turisztikai piac formálódásának és kooperációs folyamatainak bemutatására, ezen belül is a táj társadalmi konstrukciójára helyezem a hangsúlyt. Alapkoncepcióm, hogy a turisztikai termékek előállítása különbözik más áruk létrehozásától: a szereplőknek nincsenek világos elképzeléseik a végtermékről az előállítás kezdetén, a különböző cselekvéseket motiváló tényezők egyénenként eltérőek, így a termelt táj vagy hagyomány csak utólag válik egyértelművé a résztvevők számára is. Ezt a folyamatot kollektív bricolage-nak nevezem. A kollektív tájtermelés folyamatát három szinten mutatom be: 1. térségi együttműködésre példa a Szatmári Fesztivál, melynek alakulását a kulturális bróker és a települési vezetők kooperációja (egyezségei és súrlódásai) befolyásolja; 2. egy település profiljának kialakítására példa a Szamosmenti Világzenei Fesztivál formálódása, mely a települési vezető és a lakosok közös produktuma, amennyiben egy összecsiszolódási folyamat során mindenki enged valamennyit saját elképzeléseiből és végezetül olyan termék jön létre, amely senkinek sem tükrözi egy az egyben az elképzeléseit; 3. egy településen belül a turisztikai vállalkozók együttműködését Túrbecse példáján mutatom be, ahol mikroszintű kooperációk jönnek létre és bomlanak fel éppen az adott környezeti kihívásokra válaszképpen, különböző szelektív ösztönzők révén.