A közvélemény-kutatások hatása a politikai közvéleményre és a választói viselkedésre (elméleti megközelítések) - Kende, Gábor (Szociológiai Szemle, 2023)
Befolyásolják-e a közvéleményt a közvélemény-kutatások? Racionális vagy irracionális módon hatnak-e? Milyen pszichológiai, szociálpszichológiai és szociológiai hatásmechanizmusok állhatnak a háttérben? A cikk a vonatkozó irodalom alapján tekinti át a hatásokra – főként a bandwagon és underdog hatásra – vonatkozó elméleteket.