A válaszadó-vezérelt mintavétel megbízhatóságának vizsgálata szimulációs módszerekkel - Kmetty, Zoltán; Simon, Dávid (Szociológiai Szemle, 2023)
Cikkünkben az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már széles körben alkalmazott válaszadó-vezérelt mintavétellel (RDS) kapcsolatban végzett szimulációs kutatás eredményeit foglaljuk össze. A szimuláció célja a módszer megbízhatóságával kapcsolatban a kurrens kutatások kapcsán felmerült problémák vizsgálata. Elemzésünk eredményeként kimutatjuk, hogy a becslések megbízhatóságát elsősorban az alacsonyabb heterofília, másodsorban a magasabb fokszám csökkentik. Cikkünkben eredményként bemutatjuk, hogy a várhatóérték-becslések szórásának mekkora hányada magyarázható a fokszámbecslés hibájával. A szimuláció mellett röviden ismertetjük a módszerrel kapcsolatos kurrens módszertani fejleményeket és a felhasználás lehetőségeit.