A félreértések dialógusa: Talcott Parsons és Alfred Schütz vitájának tanulságai - Havrancsik, Dániel (Szociológiai Szemle, 2023)
A tanulmány Talcott Parsonsnak és Alfred Schütznek az 1940-es évek elején lezajlott tudományos vitájával foglalkozik. A rövid levelezés „zátonyra futott” vitaként vonult be a szociológiatörténetbe. A pályájuk korai szakaszában lévő teoretikusok álláspontjának, és a mögöttük álló korai elméleti benyomásoknak a bemutatása mentén megkísérlem rekonstruálni a vita elméleti hátterét, választ keresni arra, hogy miért nem értettek szót egymással, valamint nyomon követni, miként oldódott fel a weberi megértő szociológia programja munkásságukban.