Szalai Sándor (1912–1983) - Szabari, Vera (Szociológiai Szemle, 2023)
Szász éve született Szalai Sándor, a magyar szociológia történetének kiemelkedő alakja. A tanulmány Szalai Sándor 1940-es évek szociológiában betöltött szerepét elemzi, előtérbe állítva az intézményes és politikai kontextust. Az elemzés célja azoknak a konfliktusoknak a felrajzolása, melyek a társadalomtudományok és politika határterületén folytak, és melyek meghatározónak bizonyultak a modern szociológia első tanszékének működésére és annak megszüntetésére Magyarországon.