„Élet a reményen túl”: A szegregált telepen élők mentalitásvizsgálatának összegzése - Solt, Ágnes (Szociológiai Szemle, 2024)
A kutatás a szegregált telepeken élő emberek mentalitásának vizsgálatát tűzte ki céljául. A társadalmi norma és a szegregált telepen élők mentalitáskülönbségeinek vizsgálata, az előítéletek és a prekoncepciók elemzése elősegítheti a romák társadalmi elfogadottságát. Az eredményekben a szegregáltan élők mindennapjait meghatározó problémaköröket: a megküzdési stratégiákat és a mentalitást, a roma-roma, illetve a roma-magyar viszonyt, s a tényezők egymással való összefüggéseit elemzem.