Durkheim és a tudományos cserék - Nemédi, Dénes (Szociológiai Szemle, 2024)
A tanulmány Durkheimnek a tudományokra és az egyes tudományágak közti cserefolyamatokra vonatkozó elemzéseivel foglalkozik. Az első rész az anómikus tudományos munkamegosztás durkheimi tárgyalását mutatja be. Ez a tudományágak közötti koordináció hiányában mutatkozik meg. Az eredmény az, hogy a piaci modell nem alkalmas a tudományos cserék elemzésére – Durkheim ezt feltehetően látta. Megoldást nem tudott adni. Későbbi írásaiban két modellt ismertetett a tudományos cserék problémájának a kezelésére. Az elsőt az Année sociologique programjának felvázolása kapcsán mutatta be. Itt a szociológiát olyan interdiszciplináris vállalkozásnak látta, amely módszertani tekintetben és az egyes tudományok közti cserék szervezésével koordinálná a társadalomtudományokat. A másodikat a felsőoktatásról írt történeti vázlatában találhatjuk. Itt úgy látta, hogy voltak időszakok, amikor egyfajta tudományos kollektív pezsgés révén alakult ki spontán együttműködés a tudósok között. Ebben az értelemben a tudományos cserék a társadalmi szolidaritás megerősítéséhez is hozzájárulnának. Durkheim a felvetett problémát nem oldotta meg, de a tudományos kooperáció és csere kérdése ma is releváns marad.