A népi szociográfia nemzeti radikalizmusa: Erdei Ferenc, Féja Géza és Veres Péter társadalomszemléletének kapcsolódásairól - Bognár, Bulcsu (Szociológiai Szemle, 2024)
A tanulmány a népi szociográfusok mozgalmán belüli azon csoportképződést elemzi, amely a fennálló keresztény-nemzeti kurzussal szembenálló nemzeti radikális politikát fogalmaz meg. Ez a politikai állásfoglalás teremt közös platformot Erdei Ferenc, Féja Géza és Veres Péter között. Jelen írás azon csoportosulás társadalomszemléletét vizsgálja, amely szociografikus munkásságával a magyar parasztságban benne rejlő új társadalmasodásra kívánja irányítani a figyelmet, és amely egy parasztságra alapozott nemzeti radikális politikát kíván életre hívni. Az elemzés rámutat arra, hogy a szembenállás politikáján és a parasztság társadalmi emancipálásának programján túl a paraszti társadalom hagyományain építkező társadalomfejlődés víziója is összeköti a három szerzőt. Az elemzésbõl az is kiderül, hogy közösséget hármójuk között ezek mellett az is megteremti, hogy a népi szociográfusok másik csoportjával (Illyés Gyulával, Szabó Zoltánnal, Kovács Imrével) szemben ők az alföldi paraszti társadalomfejlődésben benne rejlő lehetőségeket állítják társadalompolitikai elképzeléseik középpontjába. Erdei, Féja és Veres az alföldi paraszti társadalomfejlődésben egyenesen a zsákutcás magyar társadalomfejlődés alapvető megújításának a lehetőségét is látják. A tanulmány a szerzők társadalom-felfogásának összevetésével azt elemzi, hogy ez az elkötelezett nemzeti radikális politika milyen megalapozhatatlan értéktételezésekhez vezet a társadalom leírásában.