Kontraproduktivitás a fejlesztéspolitikában? A kiemelt projektek empirikus vizsgálata - Balogh, Péter (Szociológiai Szemle, 2024)
Jelen munka célja a magyarországi fejlesztéspolitika kiemelt projektjeinek vizsgálata, melyek sajátossága, hogy támogatásukról a kormány dönt. Arra a kérdésre próbálunk választ keresni, hogy milyen hatással van ezen fejlesztési beavatkozás a területi egyenlőtlenségekre. Az elméleti beágyazást, a több forrásból összeállított komplex adatbázis, és a változók bemutatását követően annak feltárására vállalkozunk, hogy milyen tényezők befolyásolják a projektek sikerességét, azaz támogatottságát. Az adatelemzés során logisztikus regressziós eljárást alkalmazunk. A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a kiemelt projektek nem csökkentik a területi egyenlőtlenségeket.