Digitális egyenlőtlenségek a magyarországi fiatalok körében - Nagy, Réka (Szociológiai Szemle, 2024)
Jelen tanulmány egy speciális célcsoportban, a magyarországi internetet használó fiatalok körében végzett, a digitális egyenlőtlenségekkel kapcsolatos empirikus kutatás eredményeit mutatja be. Jelen tanulmányban bemutatott empirikus elemzés a digitális egyenlőtlenség modelljére épül, kiegészítve az elemzést olyan kulturális-kognitív tényezők vizsgálatba való beemelésével, mint az életstílus és tudásstílus fogalmak. Mind két fogalmat az új információs technológiák használatát meghatározó komplex fogalmaknak, független változónak tekintettem, amelyek azonban nem függetlenek az egyén társadalmi-demográfiai helyzetétől. Feltételezéseim szerint a tudásstílus és az életstílus fogalmakkal kiegészített vizsgálat jobban ragadja meg a digitális egyenlőtlenségeket, mint a hagyományos foglalkozási-jövedelmi vagy más rétegeződési modellek.