Együttműködés és újítóképességek: Az innováció regionális rendszerének kapcsolathálózati alapjai - Csizmadia, Zoltán (Szociológiai Szemle, 2024)
Az innováció regionális folyamata, illetve egységes rendszerszerű architektúrája beágyazódik a társadalmi kapcsolatok és az ezekre épülő hálózatok struktúrájába, amely meghatározza működését és hatékonyságát. A problémát az jelenti, hogy a hazai innovációs környezet különböző szintjein nem ismerjük pontosan ennek az összefüggésrendszernek a mechanizmusait. A tanulmány a vállalatok és az innovációs intézményrendszer kiszolgáló-támogató ágensei egymásközti kooperációinak létét, irányát, gyakoriságát és összetételét, illetve az e kapcsolatokból felépülő hálózat strukturális jellemzőit vizsgálja kapcsolathálózat-elemzési módszerekkel. A vizsgálat számos új eredményt hozott. A legfontosabbnak vélt következtetés az, hogy egy másfél évtizedes időszak alatt sem figyelhető meg dinamizálódás a vállalatközi együttműködésekben. Kevés, és főként kétszereplős kooperációk a jellemzők, hiányoznak az összetett fejlesztési, innovációs hálózatok, ráadásul az együttműködő vállalkozások nagyobbik hányada főleg zárt, a gazdasági/piaci mezőn belüli partnerekkel rendelkezik. A felmérés másik üzenete rendszerszinten jelenik meg. Nem beszélhetünk működő regionális innovációs rendszerről sem, viszont egy formálódó hálózatról már igen. A fő problémája a struktúrának az, hogy néhány szereplő fogja össze, és kevés nyoma van az alulról szerveződő komplexebb kooperációknak.