„Ha volna két életem...”: A szerepkonfliktusból fakadó feszültségek a nyugat-európai, a posztszocialista országok- és az USA-beli nõk között - Gregor, Anikó (Szociológiai Szemle, 2024)
A tanulmány a nyugat-európai, a posztszocialista és az egyesült államokbeli nők családi és foglalkozási szerepei közötti konfliktusok esélyét és annak változását vizsgálja többváltozós statisztikai módszer segítségével. A különböző régiók között az egyik alapvető különbség a női foglalkoztatás jellegzetességei között húzódik, és ez visszatükröződik a kapott eredményekben. Az adatok tanúsága szerint 1994-ben és 2002-ben is a posztszocialista országokban élő nőknek volt a legnagyobb esélye a szerepek közötti konfliktus ezen típusának átélésére, miközben a nyugat-európai régióban kimutatható, hogy a részmunkaidő jobban óvta ettől a szerepkonfliktustól a vizsgálatban résztvevő nőket.