A kritikai szociológiától a kritikai szociológiáig? - Fáber, Ágoston (Szociológiai Szemle, 2024)
Írásomban a kortárs francia szociológus és egykori Bourdieu-tanítvány, Luc Boltanski pályaképét vázolom fel, törekedve arra, hogy általánosságban a kritikai és a nem kritikai társadalomelméletek bizonyos eredményeit és problémás pontjait is jobban láthatóvá tegyem. Boltanski szociológiai érdeklődése a 80-as évek elejétől az általa kritikainak nevezett bourdieu-i szociológiától elszakadva és azzal szüntelenül polemizálva új irányba fordul, ekkor dolgozza ki a kritika szociológiája, másképpen: a pragmatikus szociológia alapjait. Közel két évtized „különutasságot” követően azonban, szembesülve saját szociológiájának elégtelenségeivel, a 90-es évek legvégén Boltanski ismét kénytelen a kritikai szociológia eszköztárát segítségül hívni. Jelenleg a nevével fémjelzett pragmatikus szociológia eredményeit igyekszik összehangolni a kritikai szociológia bizonyos vonásaival, és – figyelembe véve mind az egyszerű cselekvők, mind pedig a társadalomtudósok korlátait – e „házasítási kísérlet” eredményeként ütőképes társadalomkritika megalapozásához hozzájárulni.