A büntetés dicsérete - Marosán, György (Szociológiai Szemle, 2024)
A cikk a büntetés intézményének a társadalom életében betöltött szerepével foglalkozik. Az elmúlt években – a másokra-tekintő viselkedés mellett – egyre több, kifejezetten a büntetés hatását elemző kísérletet hajtottak végre. E kísérletek résztvevői konkrét személyek, és számítógépes ágensek egyaránt voltak. Az eredmények a korábbinál jóval árnyaltabb képet festettek a büntetésnek a közösség működésében betöltött szerepéről. A cikk bemutatja a különböző típusú – közvetett és közvetlen, illetve altruista – büntetés szerepét. Rámutat arra, hogy egy adott ember büntetési hajlandósága, részben személyiségének, részben konkrét élettörténetének, főként azonban társadalmi körülményeinek függvénye. Elemzi a büntetés intézményének torzulásait: az „alul-büntetést”, a másodrendű potyautasságot, a „túl-büntetést” és az antiszociális büntetést. Megállapítja, a büntetés különböző intézményeinek alkalmazása a közösségi integráció nélkülözhetetlen eszköze.