Kisebbség és iskolázottság: Tények, adatok Pásztor Adél Őshonos kisebbség, mint nem önkéntes kisebbség című írása kapcsán - Kovács, László (Szociológiai Szemle, 2024)
A 2002. évi romániai cenzus adatai szignifikáns különbségeket mutatnak a felsőfokú végzettséggel rendelkezők nemzetiségi megoszlása tekintetében. Ezen felül a Romániai Soros Alapítvány támogatásával szervezett Közvélemény Barométere kutatás adatai alapján – Pásztor Adél Szociológiai Szemlében és a Review of Sociologyban közzétett írásában foglaltakkal ellentétben – a romániai 25–29 éves korosztályba tartozó románok és magyarok körében is tetemes különbség tapasztalható a felsőfokú végzettségűek körében a románok „javára”. A kutatás 14 hulláma során 26.715 reprezentatív módon kiválasztott személyt kérdeztek 1998 és 2004 között. A 25–29 éves korcsoportban a felvétel idején a románok 15,7 százaléka, a magyarok 5,3 százaléka rendelkezett diplomával.