A munkanélküliek Fejér megyében: Egy empirikus munkaerőpiaci vizsgálat néhány tanulsága - Szántó, Zoltán; TóthJános I. (Szociológiai Szemle, 2024)
Az alábbi műhelytanulmányban egy empirikus munkaerőpiaci kutatás néhány eredményéről számolunk be, amelyet 2001 első két hónapjában végeztünk Fejér megyében. A kutatás aktualitását az adta, hogy Magyarországnak ebben a dinamikusan fejlődő régiójában 2000-ben több külföldi tulajdonban lévő cég munkaerőhiánnyal küszködött, külföldi munkavállalók foglalkoztatását fontolgatta, ugyanakkor ez idő tájt 12 215 munkanélkülit tartottak nyilván, és a munkanélküliségi ráta 6,4 százalék volt a megyében. Valószínűsíthető volt, hogy a munkanélküliek területi, iskolai végzettségbeli, illetve szakmai összetétele játszott szerepet a fenti helyzet kialakulásában, de sem a kereslet és a kínálat térbeli egyenlőtlenségeiről, sem a Fejér megyei munkanélküliek belső szerkezetéről, sem aspirációiról nem rendelkeztünk mélyebb ismeretekkel. A kutatás során ezért képet kívántunk alkotni a Fejér megyei munkaerőpiaci folyamatok fontosabb összetevőiről, a többségében külföldi tulajdonban lévő cégek külföldi munkaerő iránti igényének mértékéről, okairól és stratégiai szándékairól. Vizsgáltuk a munkaerő-kínálat és -kereslet lehetséges szerkezeti eltéréseinek hatásait, valamint a munkaerőpiac három alapvetõ szereplőjének a munkavállalónak, a munkaadónak és a munkaügyi szervezetnek magatartását, céljait és stratégiáit.