A munkaügyi viták alternatív megoldásai - Balogh, Eszter (Szociológiai Szemle, 2024)
Rézler Gyula a döntőbíráskodás szociológiájának egyik kiemelkedő képviselője volt mind az amerikai, mind a magyar tudományos életben. Döntőbíróként több mint ezer ügyben járt el, és nevéhez harminc precedens értékű ügyben való döntéshozatal kapcsolódik. A témával kapcsolatban nagyon kevés tanulmányt publikált magyar nyelven. Az arbitrálás szociológiája iránt érdeklődő emberek számára a Döntőbíráskodás című tanulmánykötetben három, a témát áttekintő munkája olvasható: Munkaügyi viták megoldásának amerikai modellje; A munkaügyi viták rendezése Magyarországon; Az arbitrálás szociológiája. A dolgozatban a szerző gondolatait összegzem. A békéltető módszerek rövid áttekintése után az amerikai modellt ismertetem, majd röviden összevetem az amerikai rendszer és a magyar gyakorlat hasonlóságait és különbségeit. Végül az arbitrálás szociológiájáról és gazdasági vonatkozásairól írok Rézler Gyula gondolataira alapozva.