A piaci átmenet elmélettörténete: Evolúció piaci átmenettől posztszocialista átalakulásig - Vedres, Balázs (Szociológiai Szemle, 2024)
A piaci átmenet szociológiája tudományos versenyfutás az idővel, amely semmiképpen sem kedvez a teoretikus összegzésnek. A politikai és gazdasági rendszer változása olyan élő laboratórium, amelynek elemzése rengeteg, különféle területről érkező szociológusnak jelent kihívást. A változások gyorsasága és a megközelítésmódok sokszínűsége lehet az oka annak, hogy eddig kevés vita és összegzési kísérlet3 született a piaci átmenet kérdéseiről, pedig akár az újabb megközelítésmódok megjelenése is érdekes tanulságokkal szolgálhat. A tudomány haladása ezen a területen nem kevésbé köszönhető tanulási folyamatnak - például az abból való okulásnak, hogy a gazdasági és társadalmi átalakulás fordulatai megcáfolják a lineáris várakozásokat -, mint a tudományos eszmecseréknek. Dolgozatomban egyrészt ennek a tanulási folyamatnak a hozamát igyekszem összegezni, bemutatva a piaci átmenet elméleteinek fejlődését, másrészt a tanulságok alapján olyan elméleti megközelítés vázlatát megalkotni, amelynek segítségével m ár követhetőek a piaci átmenet fordulatai. Elsőként felvázolom a piaci átmenet szociológiai elmélettörténetét, a kérdések megjelenésének és a lehetséges válaszok evolúciójának történetét, majd a piaci átmenet vitája során levont vagy az elmélettörténetből levonható általános elméleti következtetéseket veszem sorra. Ezek a következtetések nem elsősorban a piaci átmenetre vonatkoznak, hanem sokkal inkább annak „meta-szintjére”, azaz a lehetséges tudományos nézőpontok összegzésére. A dolgozat célja az, hogy e következtetések alapján vázolja egy lehetséges átfogó elmélet kereteit, amely figyelembe veszi az átmenet-elméletek evolúciójának tanulságait.