A kicsi szép. A determinációs együttható értelmezése és használata a szociológiai kutatásban - Moksony, Ferenc (Szociológiai Szemle, 2024)
Kevés statisztikai mutató örvend akkora népszerűségnek és tiszteletnek a társadalomkutatók körében, mint a determinációs együttható. Az R2 úgyszólván kötelező tartozéka minden valamirevaló tudományos publikációnak, és sokan szinte megszállottként törekednek a növelésére. Olyan mutató is kevés akad azonban, amelyet gyakrabban használnának fölöslegesen vagy éppen hibásan, és amelyhez több téves értelmezés, megalapozatlan várakozás tapadna. Ennek az írásnak a célja a determinációs együttható értelmezésével és alkalmazásával kapcsolatos néhány probléma áttekintése.