A nukleáris családok összetételének változatossága a 20. század első harmadában: Esettanulmány egy demográfiai zárványról - Tóth, Olga (Szociológiai Szemle, 2023)
Az alábbi esettanulmányban a hajdúdorogi anyakönyvi adatok elemzésével a 20. század első három évtizedére jellemző családösszetételt és annak változásait elemzem. Ezen a településen a 20. század első negyedében még nem látni jelét az ország más részein már széles körben terjedőben lévő születéskorlátozásnak. Itt a születések magas száma – egyfajta demográfiai zárványként – biztosította a népesség bővített reprodukcióját, ugyanakkor a magas halálozási ráta folyamatos bizonytalanságot vitt az egyes családok életébe. A tanulmány nem demográfiai, hanem szociológiai nézőpontból közelíti a kérdést. Bemutatja, hogy a pluralizáltság és törékenység, melyek a családszociológusok leírásában napjaink családformáira jellemzőek, más okok és körülmények folytán ugyan, de ennek a sok tekintetben az első demográfiai átmenet előtti állapotot őrző településnek a családjai körében is megjelentek.