A magyar társadalom integrációs és rétegződésmodelljei - Kovách, Imre; Hajdu, Gábor; Gerő, Márton; Kristóf, Luca; Szabó, Andrea (Szociológiai Szemle, 2023)
Tanulmányunkban arra keressük a választ, hogy az integráció mérésére alkalmazott modellünk és a magyar társadalom rétegződésének elemzésére a magyar szociológiában korábban használt, de a saját mintánkon is létrehozott modellek között milyen hasonlóságok és különbségek írhatók le. Eredményeink szerint a három, korábban alkalmazott rétegződésmodell (munkajellegcsoportok, státuszcsoportok, látens osztálymodell), valamint az integrációs modell közötti kapcsolat nem túl markáns. Az integráció/dezintegráció modell alkalmazása alapvetően szükséges a társadalmi különbségek jobb megértéséhez A foglalkozásalapú modellekhez képest a fogyasztást figyelembe vevő látens osztálymodell és az integráció/ dezintegráció modell ugyan szorosabb összefüggésben áll, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy az integráció mást mér, mást magyaráz, mint a korábban kialakított modellek. Ebből következően az eredményeink alapján ajánlott módszer az egyenlőtlenségek multimodellálása.