A trafikpiac átalakulása és átalakítása (esettanulmány) - Laki, Mihály (Szociológiai Szemle, 2023)
Az esettanulmány a dohánytermékek piacának szabályozását radikálisan átalakító 2012. évi CXXXIV. törvény bevezetésének feltételeiről és hatásairól szól. Az új szabályozás jelentős politikai haszonnal kecsegtetett, hiszen a lakosság nagy többsége támogatja a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítását. Az átalakításban ezért is fontos, de nem kizárólagos szerepet játszott a parlament és a kormány. A törvény létrejöttében fontos tényező, hogy a hazai piac egyik fontos szereplője, felhasználva politikai kapcsolatait, kezdettől részt vett a dohánytermékpiac szabályozásának az átalakításában. A hatalomközeli pályázók közül számosan lépéseiket nem koordinálva, ám kellő támogatást remélve szálltak versenybe. A szabályozás számos nem várt kudarccal járt. Dohányárusítási pontok nélkül maradt másfélezer település, a veszteséges új vállalkozások nagy száma gyors visszacsatolásra, korrekcióra késztette a szabályozó államot és képviselőjét, az állami társaságot. A szabályok újraírása azonban újabb zavarokat, feszültségeket okozott, újabb és újabb szabályozó módosításokhoz vezetett.