Online lét = egyedüllét? : Az internet hatása a társas kapcsolatokra (szakirodalmi áttekintés) - Csüllög, Krisztina (Szociológiai Szemle, 2023)
Az internet társadalmi hatásairól több évtizede folyik a diskurzus. A terjedés kezdetén még gyakoriak voltak az új médium lehetséges hatásaival kapcsolatos szélsőségesen negatív vagy pozitív nézetek. A technológia szélesebb körben való elterjedésével párhuzamosan a 90-es évek közepétől ezeket az elmélkedéseket felváltották az empirikus kutatások, melyek egyik fő kérdése az volt, hogy vajon az új kommunikációs technológia elősegíti vagy gátolja az emberi kapcsolatok fenntartását. Jelen tanulmány áttekinti a témával kapcsolatos főbb elméleteket, valamint a nemzetközi és hazai kutatási eredményeket.