Simmel a történelmi megértés lehetőségéről - Karácsony, András (Szociológiai Szemle, 2024)
Simmel életművében a történelem iránti érdeklődés mindig lényeges szerepet játszott. E tekintetben kulcsfontosságú az 1918-as Vom Wesen des historischen Verstehens című előadása. Simmel a megértés általános problematikáján belül tárgyalta a történelmi megértés sajátosságait. Álláspontja szerint történelmi megértés csak a lélek megértése által lehetséges, ami pedig feltételezi, hogy e múltbéli lélek belső eseményeit a múltbéli élet teljességében helyezzük el. A megértés nem egyszerűen egy múltbéli személy lelki folyamatainak mechanikus (fotografikus) megismétlését jelenti, hanem kreatív, teremtő aktus.