Mit tudunk és mit nem az 1989 utáni romániai társadalmi struktúráról - Ercsei, Kálmán (Szociológiai Szemle, 2024)
Jelen tanulmány – a vonatkozó (társadalmi rétegződés és struktúra) szakirodalom áttekintése révén – a rendszerváltás óta készült romániai társadalmi struktúra-vizsgálatok publikált eredményeinek áttekintésére vállalkozik. Célja megvizsgálni, hogy a társadalmi struktúrát érintő vizsgálati kérdéseket és problémákat hogyan, mennyiben sikerült megválaszolnia az idevágó kutatásoknak.A problémafelvetés a „mit tudunk?„ jellegű kérdések megválaszolásán túlmenően a „mit nem tudunk?” jellegűeket is szem előtt tartja, ehhez kapcsolódóan pedig lehetséges kérdésfeltevések, kutatási problémákat is felvet.A tanulmány a feldolgozott irodalmat két lépésben, egyrészt a struktúra szegmenseihez (a vállalkozókhoz, a középosztályhoz, a fizikai munkát végző dolgozókhoz, valamint a hátrányos helyzetűek csoportjához) kapcsolódó, másrészt a társadalom egészével foglalkozó kutatások különválasztása révén tekinti át.