Lyukakból szőtt háló: háztartások közötti támogató kapcsolatok roma és nem roma szegények körében - Messing, Vera (Szociológiai Szemle, 2024)
Az alább ismertetett kutatás társadalmi, pontosabban háztartások közötti támogató kapcsolatokat vizsgálja szegény roma és nem roma háztartások körében. A kapcsolatok egyetlen vetületére koncentrálok: milyen anyagi és nem anyagi háztartásközi támogatási kapcsolatok segítik a szegények életét. A rendelkezésre álló adatoknak köszönhetõen összehasonlíthatóak az azonos körülmények között élő roma és nem roma szegények, valamint a teljes lakosság támogató kapcsolatainak jellemzői. A kutatás legfontosabb eredménye az, hogy a roma szegények számottevően kapcsolatszegényebbek, mint nem roma társaik, valamint az, hogy a roma háztartások közötti támogató kapcsolatok léte erősen függ a regionális elhelyezkedéstől és az adott településen élő romák vélhető identitásától, történeti hátterétől. A tanulmány végén megfogalmazok további kutatásra érdemes hipotéziseket, amelyek vizsgálata közelebb vihet a romának tartott népesség sokszínűségének, különböző alkalmazkodási stratégiáinak megismeréséhez.