A társadalmi mobilitás változásai Magyarországon a rendszerváltás folyamán - Németh, Renáta (Szociológiai Szemle, 2024)
A dolgozat a Központi Statisztikai Hivatal 1983-as, 1992-es és 2000-es felméréséből származó magyarországi mobilitási adatok elemzésére épül. Fő célkitűzésünk Treiman 1970-ben felállított és a rendszerváltás kontextusában ma is gyakran idézett modernizációs tézisének tesztelése. A változók kapcsolatrendszerét irányított körmentes gráffal reprezentálható grafikus modellel írtuk le. A modellhez tartozó kapcsolatok erősségét a marginális loglineáris paraméterek értékei alapján értékeltük (ahogyan azt Rudas, Bergsma, 2004 javasolják). Legfontosabb eredményünk szerint míg a nők között alapvetõen változatlannak ítélhető a státuszmegszerzés folyamata, addig a férfiak esetén a társadalmi záródás irányába mutató változások is megtalálhatók a Treiman hipotézise által érintett kapcsolatok tekintetében. Vagyis eredményeink nem támasztják alá a növekvő társadalmi mobilitás hipotézisét az 1983-2000 közötti idõszakra vonatkozóan.