Ökológia és egészségügy: A környezet-egészségügyi gondolkodás kialakulása és a környezet- egészségügy állapota Magyarországon a második világháborúig - Kiss, László (Szociológiai Szemle, 2024)
A 19–20. század fordulója után Magyarországon is egyre nagyobb hangsúly helyeződött az épített és a természetes környezet és az egészség kapcsolatára. A csatornázás, a vízellátás, a szemétkezelés, stb. kérdéseivel egészségügyi szakemberek kezdtek foglalkozni, az infrastruktúra javítása részben egészségügyi kérdéssé alakult. A két világháború közötti időszak komoly fellendülést hozott ezen a téren; a legfontosabb fejlemény az állam fokozódó érdeklődése, az állami beavatkozás növekedése volt, amely egyfelől segítette a professzionális eljárások érvényesülését, másfelől pedig megfelelõ anyagi hátteret is biztosított a fejlesztésekhez.