Mit ér a siker, ha soltvadkerti? - Schwarcz, Gyöngyi (Szociológiai Szemle, 2024)
A rendszerváltással járó gazdasági és társadalmi folyamatok mélystruktúráinak feltárásához a helyi társadalmak szintjén zajló változásokról, az egyes társadalmi rétegek és csoportok alkalmazkodási stratégiáinak mikroszintű megközelítéséről készült közelképek segíthetnek hozzá. E cikk, 2000–2001-ben végzett kutatások alapján, egy olyan település szőlőtermelő, borkészítő rétegének bemutatására törekszik, amely már a korabeli értékelők és elemzők szerint is élen járt a szocialista polgárosodás folyamatában. A tanulmány a nyolcvanas és kilencvenes évek vállalkozóinak bemutatásával azokra a különféle tőketípusokra, egyéni, közösségi illetve lokális meghatározókra próbál rátalálni, amelyek segítették vagy gátolták a kilencvenes évek makroszintű gazdasági változásai, illetve az átalakuló törvényi háttér jelentette külső körülményekhez való alkalmazkodásukat.