A multinacionális tömeggyártó üzemek és az állami munkaközvetítés - Bódis, Lajos (Szociológiai Szemle, 2024)
A hazai munkaerőpiac fontos szereplői a multinacionális alkatrészgyártó és -összeszerelő üzemek, melyek növekvő része nem talál elegendő jelentkezőt egyszerű, betanított munkák végzésére. Ugyan az álláshirdetések és a munkaközvetítőnél bejelentett munkaerőigény szerint az efféle munkákra bármely egészséges ember alkalmas, mégis a munkanélküli-segélyben részesülők között az egész országban nagy az alacsony képzettségű, tartós munkanélküliek aránya. Miért nem felelnek meg egymásnak az efféle munkahelyek és álláskeresők? Milyen szerepet játszik összepárosításukban az állami munkaközvetítő? Lehet-e javítani a közvetítés hatékonyságát?