Fogalomalkotás és tudományos felfedezés: Gondolatok Paul Lazarsfeld módszertani filozófiájáról - Moksony, Ferenc (Szociológiai Szemle, 2024)
A 2001-es év szociológiai naptárának fontos kettős jubileuma volt Paul Lazarsfeld születésének századik, halálának huszonötödik évfordulója. A mai értelemben vett empirikus szociológia egyik megalapítójának habitusa, kutatói stílusa mindvégig magán viselte a közép-európai indulás nyomait. A megemlékezések sorában folyóiratunk ezzel az írással kívánja a figyelmet újra felhívni Lazarsfeld munkásságának ma is aktuális hagyatékára.