Privatizáció és társadalmi tőke: Gazdasági folyamatok társadalmi beágyazottsága egy kórházi osztály privatizációs kísérleteinek példáján - Gyukits, György; Szántó, Zoltán (Szociológiai Szemle, 2024)
A modern gazdaságszociológia főárama szerint a gazdasági folyamatokat alapvetően és többféleképpen befolyásolják azok a társadalmi kapcsolathálók, amelyekbe ágyazottan zajlanak: a gazdaság társadalmi beágyazottságának fogalma termékeny kiindulópontot kínál gazdaságszociológiai elemzések számára. Tanulmányunk alapvető célja, hogy felvázoljuk a gazdaság társadalmi beágyazottságának lehetséges értelmezési keretét, majd ebben a keretben bemutassunk egy konkrét egészségügyi privatizációs kísérletet, hangsúlyozva a személyes kapcsolathálók erõforrásként történő hasznosítását a folyamatok alakulásában.