Agrárgazdasági szereplők az átmenet éveiben - Kovács, Katalin; Bihari, Zsuzsanna; Váradi, Mónika (Szociológiai Szemle, 2024)
Háromfős kutatócsoportunk 1991, azaz a mezőgazdaság átalakulásának felgyorsulása óta kutatja a változást vezérlő erőket szövetkezetekben, kft-kben, egyéni gazdálkodóknál. Pest és Baranya megyei terepeken dolgozva az volt a benyomásunk, hogy vannak ugyan nyereségesen - és ami éppen ilyen fontos, a helyi társadalom megelégedésére - működő termelőszövetkezetek, társaságok, a többséget mégis a veszteséges, vergődő, az átmenetiség jeleit magukon viselő szövetkezeti utódszervezetek képezik. Írásunkban kísérletet teszünk arra, hogy összekössük mikro-, mezo- és makroszintű vizsgálataink tapasztalatait. Az utóbbiakkal kezdve, elsőként azt vizsgáljuk meg két forrástípus tükrében, hogy az erőforrások megtartásáért, illetve megszerzéséért folytatott versenyben milyen pozíciókat szereztek az elmúlt évek során az agrárgazdaságban működő szövetkezetek és társas vállalkozások. Ezt követően egy olyan kistérség agráriumban érdekelt szereplőit mutatjuk be, amelynek gazdaságában a mezőgazdálkodásnak igen fontos szerepe van. Végül az agrárgazdaság és a vidékfejlesztés kapcsolatáról ejtünk szót.