Vezetési esélyek 1993.: Az osztályszármazás és a nemi hovatartozás jelentősége a vállalati felsővezetővé válásban - Vicsek, Lilla (Szociológiai Szemle, 2024)
A 1980-as évek közepén a nemi egyenlőtlenségek relevanciáját képviselő fem inista szociológusok és a hagyományos rétegződéselmélet kutatói között fontos elméleti vita zajlott le. A vita egyik fő kérdése az volt, vajon a nemi hovatartozás vagy az osztály-dimenzió a fontosabb társadalomszerkezet szempontjából. Tanulmányomban szeretnék hozzájárulni empirikus elemzéssel a kérdés megválaszolásához. A vitának csak nagyon kis szeletét vizsgálom: azt, hogy melyik dimenzió - az osztály-dimenziót az osztályszármazással mérve - volt fontosabb a vállalati felsővezetési esélyek szempontjából 1993-ban Magyarországon.Az írás első felében bemutatok néhány, az empirikus kutatásom témájához kapcsolódó művet a bőséges szakirodalomból. Ezután a kutatásomat vázolom fel. Két adatfelvétel egyesített mintáján („case-control study”) logisztikus regresszió alkalmazásával teszteltem a hipotéziseimet, amelyek a nemi hovatartozás és az osztályszármazás abszolút és relatív (egymáshoz viszonyított) fontosságára vonatkoztak a vállalati felsővezetési esélyek tekintetében.