Kritikai megjegyzések a habermasi cselekvéselmélethez - Felkai, Gábor (Szociológiai Szemle, 2024)
Előadásomban arra teszek kísérletet, hogy Jürgen Habermas széles körben ismert cselekvéselméletét abból a szempontból tegyem vizsgálat tárgyává, hogy melyek azok a témakörök, illetve jelenségek, amelyeket — megítélésem szerint — nem, vagy csak nehezen lehet ezen elmélet alapján értelmezni vagy megragadni.Az első részben a lehető legrövidebben bemutatom Habermas cselekvéselméletét, majd a másodikban összehasonlítom Max Weber koncepciójával. Ez az egybevetés fényt deríthet arra a hiányosságra, amely — megítélésem szerint — következményekkel terhes módon és alább még részletezendő értelemben „megrövidíti”, leszűkíti a habermasi cselekvéskoncepciót. Végül a harmadik részben kísérletet teszek annak magyarázatára, hogy cselekvéselméletének előfeltevései milyen elméleti kényszerpályára terelik Habermas társadalomelméletét.