The role of habitat loss in the decline of the European hare (Lepus europaeus Pallas 1778) population abundance in Hungary

  • Zsolt Biró Szent István University, Institution for Wildlife Conservation
  • Ákos Roszik Szent István University, Institution for Wildlife Conservation
  • Pál Rízmajer Szent István University, Institution for Wildlife Conservation
Keywords: intensive agriculture, large field, monoculture, grass management, edge management, brown hare

Abstract

The main reason for the continuous decline of the European hare population could be the habitat loss. That is why the effects of the agri-environment on habitat use, on diet composition and on diversity of the brown hares were investigated in two different areas. Larger proportion of hare population could be found on small fields and grasses, instead of large monocultures or forests. The edges were the preferred habitat in the large fields. Hares were spread on the small fields and on the grasslands more evenly. The diet composed lots of plant species in each study period. However, large differences were found between the spring and autumn diet composition. Diet of hares was more variable in small fields, than in large fields, but the highest variability was found on grasslands. The period after harvesting was the worst one for hares of the agricultural lands. The diversity and the evenness decreased suddenly. The afforestations and the intensive agricultural land use (large monocultures without edges) could cause further decline of the hare population, so land use and management systems and methods should be changed.

References

Ángyán, J., Tardy, J. & Vajnáné Madarassy, A. (szerk.) (2003): Védett és érzékeny természeti területek mezőgazdálkodásának alapjai. – Mezőgazda Kiadó, Budapest, 625 pp.

Barkóczi, I. & Hagymási, L. (1982): Nyúlremények. – Nimród 102(2): 58–59.

Bíró, Zs., Katona, K. & Szemethy, L. (2003): A mezei nyúl táplálkozási jellegzetességei különböző magyarországi élőhelyeken. – Vadbiológia 10: 68–73.

Biró, Zs. & Szemethy, L. (2002): A Kovács-Heltay féle mezei nyúl gazdálkodási modell kritikája és továbbfejlesztésének lehetősége. – Vadbiológia 9: 73–82.

Chapuis, J. L. (1990): Comparsion of the diets of two sympatric lagomorphs, Lepus europaeus (Pallas) and Oryctolagulus cuniculus (L.) in an agroecosystem of the Ile-de-France. – Z. Säugetierkd. 55: 176–185.

Csányi, S. (szerk.) (1996): Vadgazdálkodási Adattár 1960–1995. – Szt. István Egyetem, Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék, Gödöllő, 215 pp.

Csányi, S., Lehoczki, R. & Sonkoly, K. (2007): Vadgazdálkodási Adattár 2006/2007 vadászati év. – Országos Vadgazdálkodási Adattár, Gödöllő, 64 pp.

Demeter, E. & Mátrai, K. (1988): A mezei nyúl tápláléka intenzíven művelt alföldi területen, novemberben. – Vadbiológia 2: 85–90.

Faragó, S. (1997): Élőhelyfejlesztés az apróvad-gazdálkodásban. – Mezőgazda Kiadó, Budapest, 356 pp.

Frylestam, B. (1986): Agricultural land use effects on the winter diet of Brown Hares (Lepus europeus Pallas) in southern Sweden. – Mammal Rev. 16(3/4): 157–161.

Hutcheson, K. (1970): A test for comparing diversities based on Shannon formula. – J. Theor. Biol. 29: 151–154.

Katona, K. & Altbäcker, V. (2002): Diet estimation by faeces analysis: sampling optimisation for the European hare. – Folia Zool. 51: 11–15.

Kovács, Gy. & Búza, Cs. (1988): A mezei nyúl mozgáskörzetének jellemzői egy erdősült és egy intenzíven művelt mezőgazdasági élőhelyen. – Vadbiológia 2: 67–84.

Kovács, Gy. & Heltay, I. (1993): A mezei nyúl. Ökológia, gazdálkodás, vadászat. – Hubertus Bt. és Magyar Mezőgazdaság Bt., Budapest, 177 pp.

Krebs, C. J. (1989): Ecological Methodology. – Harper & Row Publ., New York, 652 pp.

Lewandowski, K. & Nowakowski, J. J. (1993): Spatial distribution of brown hare Lepus europaeus populations in habitats of various types of agriculture. – Acta Theriol. 38(4): 435–442.

Mátrai, K., Koltay, A. & Vízi, Gy. (1986): Key based on leaf epidermal anatomy for food habits studies of herbivores. – Acta Bot. Hung. 23: 255–271.

Puig, S., Videla, F., Cona, M. I. & Monge, S. A. (2007): Diet of the brown hare (Lepus europaeus) and food availability in northern Patagonia (Mendoza, Argentina). – Mamm. Biol. 72(4): 240–250.

Vaughan, N., Lucas, E-A., Harris, S. & White, P. C. L. (2003): Habitat associations of European hares Lepus europaeus in England and Wales: implications for farmland management. – J. Appl. Ecol. 40: 163–175.

van der Wal, R., Kunst, P. & Drent. R. (1998): Interactions between hare and Brent goose in a salt marsh system: evidence for food competition? – Oecologia 117: 227–234.

Published
2009-12-31