Szokoly község villámárvizei - Horváth, Nándor (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Napjaink változékony időjárása során a gyorslefolyású patakokon kialakuló villámárvizek, a legnagyobb károsító hatást általában a hegyvidéki településeken okozzák. A jelentős szintkülönbségnek köszönhető rövid csapadékvíz összegyülekezési idő a védekezési lehetőségeket csökkenti. Az intenzív áradás mederfalakat, építményeket, közlekedési utakat és közműveket tesz tönkre, ezzel jelentős gazdasági károkat előidézve. A megelőzés egyik fontos eleme az időtálló védmű kialakítás, amely biztosítja a környezetbe illeszkedő tartós védelmét a településnek.