Vis maior káresemények tapasztalatai Pest megyében - Horváth, Nándor (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
A természeti veszélyeztető hatások közül a felszíni, felszín alatti vizekhez és a csapadéktevékenységhez kapcsolódó káresemények a legjelentősebbek. A településeket az elmúlt időszakban 3-4 évente elérő Duna – Ipoly, Zagyva folyók árvizén és a megye déli területén megjelenő belvízen túl, rendkívül gyakorivá váltak az északi hegyvidéki területeken a villámárvizek okozta helyi vízkárok.