Kőfurnér burkolatok tűzvédelmi vizsgálata homlokzati követelmények szerint - Komlai, Krisztina; Kerekes, Zsuzsanna (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
A modern építészetben egyre inkább találkozunk kőburkolatokkal a hagyományos vakolat helyett. Építészek, építők részéről is már felmerült az igény az ilyen homlokzatok vakolattól eltérő tégla, csempe, kő, műkő, vagy más hasonló jellegű burkolatokkal való megjelenítésére. Munkánkban egy különleges kőburkolat az un. kőfurnér alkalmazhatógát vizsgáltuk tűzvédelmi szempontok szerint. A kőfurnér többrétegű rendszerek, amely speciális technológiával készül. A természetes kő furnér lapok (1-1,5 mm) műgyanta hordozó rétegre (3-5 mm) tapad. A hazai kereskedelemben kapható NMÉ-vel rendelkező két mintát vizsgáltunk MSZ EN 11925-2, MSZ EN 1182, R-118 –2 V. és MSZ 14800-16 szabvány szerint. A vizsgálatok értékelése és az eredmények összehasonlítása után javaslatot teszünk egyrészt termékek tűzveszélyességének csökkentése lehetőségeire és a kötelezően előírt EURCLASS vizsgálatok előtti un. elővizsgálatokra, másrészt a gyártónak a termékfejlesztés lehetséges irányát is meghatározhatjuk.