A katasztrófavédelmi lakossági riasztás és tájékoztatás fejlesztési lehetőségei az NL-Alert rendszer alapján - Varró, Tekla (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2026)
A katasztrófavédelmi lakossági riasztás és tájékoztatás fejlesztési lehetőségeit a hollandiai NL-Alert lakossági riasztó- és tájékoztató rendszer használatának lehetőségével vizsgálom írásomban. Az NL-Alert rendszer a Cell-Broadcast technológiát alkalmazza, mely kiváló példaként szolgál a gyors, pontos, földrajzilag adott területre célzott riasztásokra. Az NL-Alert esetében az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként biztosítja a rendszer a gyors, pontos és célzott kommunikációt a lakosság felé és ezt a jó gyakorlatot miként lehet beépíteni a hazai lakossági tájékoztatás és riasztás rendszerébe. Kutatásom eredménye azt mutatja, hogy Hollandia sikeresen alkalmazza a Cell-Broadcast rendszert – melyhez az akadálymentesítés miatt applikációt is fejlesztettek -, kombinálva a sziréna rendszerrel. A tanulmány elemezi az NL-Alert rendszer kulcselemeit: a gyorsaságot, az akadálymentesítést, a mobiltelefonos alkalmazást - mely kiegészíti és teljessé teszi az NL-Alert riasztásokat -, valamint a visszajelzési lehetőségeket, melyek a rendszer további fejlesztését teszik lehetővé. Ez a modell különösen hasznos lehet Magyarország számára is, hiszen 2026-tól a jogszabályi változtatások előírják az eddiginél fejlettebb technikai rendszerek alkalmazását. Kutatásom célja az európai, de főként magyarországi lakossági riasztás és tájékoztatás rendszerének fejlesztéséhez történő hozzájárulás és ezzel együtt a veszélyhelyzeti kommunikáció hatékonyságának növelése.