Tűzoltói beavatkozás radiológiai eseménykezelésnél - Finta, Viktória; Rácz, Sándor (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Egy káreseményt akkor tekintünk radiológiai eseménynek, amikor nem nukleáris, de ionizáló sugárzást kibocsátó anyag van jelen. Az ilyen sugárforrásokat általában zártan tárolják és szállítják, azonban egy baleset vagy tűzeset alkalmával a csomagolásuk, illetve védőburkolatuk megsérülhet. Ilyen módon nyílttá is válhatnak, így jelentősen megnőhet a környezetükben az expozíció, vagy akár a kiszóródás lehetősége is felmerülhet. Az ionizáló sugárzásoknak típustól és dózistól függően egészségkárosító hatásaik lehetnek, extrém esetben halált is okozhatnak, miközben érzékszerveinkkel nem, csak műszerekkel detektálhatóak. Éppen ezért radiológiai veszélyhelyzetben az elsőként beavatkozó tűzoltók a leginkább veszélyeztetettek, az élet- és vagyonmentés során sugárvédelmük alapvetően fontos. Emiatt a helyszínen a tűzoltás-vezetőre már a beavatkozások kezdeti szakaszában sok, azonnal végrehajtandó feladat hárul, valamint rendkívül nagy felelősség nehezedik. Itt kulcsszerepet játszik a kiadott riasztás minősítése, valamint a helyszíni felderítés alapossága. A téma feldolgozása abban nyújt segítséget, hogy egy ilyen esemény során milyen veszélyekkel kell számolni, milyen kockázatok vállalása indokolt a tűzoltók részéről, valamint milyen tevékenység elvégzése elkerülhetetlen.