Egészségügyi létfontosságú rendszerelemek komplex üzemeltetői biztonsága, különös tekintettel az iparbiztonsági feladatok ellátására - Mészáros, István (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2023)
Hazánkban 2016-ban kezdődött meg az egészségügyi ágazatban, azon belül is fekvőbetegellátás alágazatban a létfontosságú rendszerelemek azonosítása és kijelölése. A létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről szóló törvény, illetve végrehajtási rendelete a kijelölt rendszerelemek üzemeltetői számára Üzemeltetői Biztonsági Terv készítését írják elő. A 2020-ban történt felülvizsgálatok során új típusú tervezési és kockázatértékelési módszertan került kiadásra. Az üzemeltetői biztonsági tervezéshez anemzetközi gyakorlatban bevált, az üzletmenet-folytonossági menedzsment rendszerek tervezését leíró, ISO 22301 sz. szabvány alkalmazása azonban hazánkban nem jellemző ezen a területen. Az egészségügyi igazgatásban a profitorientált, így a „termelés” és a „profit”fenntartására fókuszáló szemléletmód gyakorlati alkalmazása nem megszokott, a profit és a termelés fogalma nehezen értelmezhető. A tanulmány az üzletmenet-folytonossági menedzsment rendszerek közegészségügyben történő alkalmazási lehetőségeit vizsgálja.