Éghajlatváltozás, víztudomány és a jövő képzései - Cimer, Zsolt (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2024)
A klímaváltozás következményei világszerte érezhetők: átlaghőmérséklet változása, sarki jégtakarók olvadása és tengerszint emelkedés, szélsőséges időjárási események gyakoriságának növekedése, biodiverzitás csökkenése stb. A tudományos közösség többnyire egyetért abban, hogy a jelenleg zajló éghajlatváltozás elsődleges okai között az antropogén hatások – többek között üvegházhatású gázok kibocsátása – szereplenek. Abban is egyetértés van, hogy az éghajlatváltozás okainak feltárása komplex feladat, megértése rendkívül fontos a fenntartható fejlődés szempontjából. Az éghajlatváltozást okozó hatások mérséklése érdekében cselekedni kell, melynek egyik akció terve a szemléletváltás lehet.A víz elengedhetetlen az élet számára. A víz, mint környezeti elem és a klímaváltozás következményei között szoros az összefüggés. Az éghajlatváltozás eredményeként egyre gyakoribbak és súlyosabbak az árvizek, aszályos időszakok. A természetes egyensúly változása tehát a vízkészletekre és a vízminőségre is közvetlenül hatással van.A társadalmi jólét, a gazdasági növekedés elengedhetetlen feltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű víz rendelkezésre állása. Számos országban a víz a következő évtizedekben akár a gazdasági teljesítmény meghatározójává válhat. A vízfelhasználás folyamatosan növekszik, a készletek azonban kifogyóban vannak. A fellépő vízhiány társadalmi szinten egyre nagyobb feszültségeket okoz, amely akár háborús konfliktusok kialakulásához is vezethet.Az oktatásnak fontos szerepe van abban, hogy megváltoztassa az emberek gondolkodásmódját és viselkedését, így a szemléletváltás – mint lehetséges akcióterv – egyik legfontosabb alappillére. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar célja a szemléletváltáshoz, a fenntartható vízgazdálkodáshoz szükséges tudástranszfer biztosítása a társadalom minden szintjén.