A városi földhasználat és a városi árvízkockázat különböző szempontjainak együttes kezelése, és az azokkal történő sikeres gazdálkodás lehetőségeinek meghatározása - Mrekva, László (Védelem Tudomány a Katasztrófavédelem online szakmai, tudományos folyóirata, 2024)
A földhasználat és az árvízkockázat összefüggéseinek vizsgálata elengedhetetlen a fenntartható városfejlesztés és a hatékony árvízkezelés szempontjából. Az urbanizáció és a klímaváltozás együttes hatása jelentős mértékben növeli a városi árvízkockázatot, mivel a városok sokszor koordinálatlan terjeszkedése a természetes vízgyűjtők és zöldterületek csökkenésével jár, ami csökkenti a talaj vízbefogadó képességét és fokozza a felszíni vízlefolyást. A városok tervezése során figyelembe kell venni a földhasználat azon változásait, amelyek közvetlen hatással vannak a vízgyűjtők hidrológiai viszonyaira. A városi árvízkockázat kezelésének egyik kulcseleme a megfelelő földhasználat tervezés, amely megakadályozza a túlzott arányú beépítést, főleg a magas árvízkockázatú területeken. A kutatások szerint a jövőbeli árvízkockázatok csökkentése érdekében koordinált módon kell megvalósítani az infrastrukturális beruházásokat. A fenntartható árvízkezelés érdekében holisztikus megközelítések alkalmazására lesz szükség, amelyek magukban foglalják a strukturális és nem strukturális intézkedéseket is. Az ilyen intézkedések közé tartozik a közösségi részvétel, a zöld infrastruktúra fejlesztése, valamint a természetes vízgyűjtők védelme és helyreállítása.