Néhány gondolat az ügyész szerepéről a kapcsolati erőszak és a kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt folytatott nyomozásokban, különös tekintettel a gyermek jogainak biztosítására

Kulcsszavak: kapcsolati erőszak, Magyarország, büntetőeljárási jog, nyomozás

Absztrakt

Cél: A kapcsolati erőszak és a kapcsolódó bűncselekmények közül a kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult nyomozások tapasztalatainak, a gyermek jogainak és védelmének biztosítására rendelkezésre álló néhány eszköz áttekintése.
Módszertan: A gyakorlati problémák áttekintése és összevetése a jogszabályban foglalt követelményekkel az áldozatok jogainak érvényesülése és a bizonyítékok összegyűjtése szempontjából.
Megállapítások: A törvényi tényállás megalkotása óta megismerve a büntetőeljárások e bűncselekmény jellegéből adódó specialitását, a nyomozó hatóság és az ügyészség folyamatosan alakítja gyakorlatát, illetve a jogalkotó is intézkedéseket tesz új büntetőeljárási módszerek jogi kereteinek megalkotására, amely a gyermek jogainak védelmét szolgálja.
Érték: A családon belüli erőszak specialitása és a sértettek különös sérülékenysége indokolja a gyakorlat folyamatos figyelemmel kísérését, a problémák szakmai megvitatását, a jó gyakorlatok közzétételét és a szoros szakmai együttműködés kialakítását, segítve ezzel a jogalkalmazók munkáját.

Hivatkozások

A Gyermekjogi Egyezményhez fűzött 14. számú Általános Kommentár (2013) a gyermek mindenek felett álló érdekének elsődleges szempontként történő figyelembevételét előíró jogról CRC/CGC/14.

A gyermekvédelmi észlelő és jelzőrendszer működtetése kapcsán a gyermek bántalmazásának felismerésére és megszüntetésére irányuló szektorsemleges egységes elveket és módszertant rögzítő Módszertani Útmutató, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának iránymutatása a gyermekbarát igazságszolgáltatásról 2010. november 27.

Garai R. (2017). A kapcsolati erőszak dilemmái. Tények és tévhitek a gyakorlatban. In Vókó Gy. (Szerk.), Kriminológiai Tanulmányok 54. (pp. 181–196). Országos Kriminológiai Intézet.

Garai R. (2019). A kapcsolati erőszak bűncselekményének jogalkalmazási gyakorlata a jogerős ítéletek tanulságai. In Vókó Gy. (Szerk.), Kriminológiai Tanulmányok 56. (pp. 30–47). Országos Kriminológiai Intézet.

Multidiszciplináris és Intézmények közötti megoldások az erőszak kiskorú áldozatai és tanúi számára, Az Európai Barnahus Minőségi Előírások PROMISE Program 2017

Windt Sz. (2020). Az emberkereskedelem és a családon belüli erőszak hasonlóságai és különbségei. Belügyi Szemle, 68(12), 105–117. https://doi.org/10.38146/BSZ.2020.12.5

Megjelent
2022-08-15
Hogyan kell idézni
HegyiV. (2022). Néhány gondolat az ügyész szerepéről a kapcsolati erőszak és a kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt folytatott nyomozásokban, különös tekintettel a gyermek jogainak biztosítására. Belügyi Szemle , 70(8), 1613-1626. https://doi.org/10.38146/BSZ.2022.8.2
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok