A gyermekek kihallgatása a nyomozások során

  • Csilla Nagygyőr Országos Rendőr-főkapitányság
Kulcsszavak: gyermekbarát igazságszolgáltatás, kihallgatási protokoll, Barnahus, rendőrség, képzés

Absztrakt

Cél: A gyermekbarát igazságszolgáltatás koncepciójának, a gyermeki jogok igazságszolgáltatásba történő beépülésének sikere aszerint mérhető, hogy egy eljárás az abban érintett gyermek számára traumatizáló-e, képes-e az a gyermek jogait és szükségleteit minden percében szem előtt tartani, érvényesíteni. Működhet-e ez csak jogszabályok alapján, elégséges-e a markáns eljárási szabályok meghatározása, avagy az igazságszolgáltatás és a rendőrség világához oda kell engedni, és be kell vonni abba a gyermekvédelem eszköztárát.
Módszertan: A gyermekkihallgatás mint speciális szakértelem megjelenésének bemutatása általános jogszabályi és módszertani kitekintéssel, elsődlegesen a rendőrség szemszögéből vizsgálva azt.
Megállapítások: A tanulmány bemutatja hazánk gyermekbarát igazságszolgáltatás egy speciális szegmenséért tett lépéseit.
Érték: A jogszabályi keretek szükséges, de nem elégséges feltételei a gyermek legfőbb érdekének 1 biztosításához az eljárások során. A hozzáértő, a speciális és készségszintű szaktudás birtokában lévő szakember az, aki a gyermekbarát, gyermekközpontú működést ténylegesen megvalósíthatja.

Hivatkozások

Gyurkó Sz. (2012). Gyermekbarát igazságszolgáltatás. In Vókó Gy. (Szerk.), Kriminológiai Tanulmányok 49. (pp. 107–117). Országos Kriminológiai Intézet.

Hirtling I. (2022). Gyermekkihallgatás a büntetőeljárásban, a „Barnahus-módszer” bevezetése. In Bánáti J. (Szerk), Magyar Jog 4. (pp. 235–242.) Magyar Jogász Egylet.

Malét-Szabó E. (2014). A gyermekkorúak kihallgatásának és a gyermekmeghallgató szobák használatának pszichológiája. In Szabó V. (Szerk.), Kriminológiai Közlemények 74. (pp. 215–224). Magyar Kriminológiai Társaság.

Nagygyőr Cs. (2014). A gyermekmeghallgató szobák alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai. In Kiss V. (Szerk.), Kriminológiai Közlemények 74. (pp. 209–213.) Magyar Kriminológiai Társaság.

Parti K., Solt Á. & Virág Gy. (2018). Gyermekkorúak meghallgatása a büntetőeljárás során Magyarországon az európai és nemzetközi standardok tükrében. In Vókó Gy. (Szerk.), Kriminológiai Tanulmányok 55. (pp. 63–86.) Országos Kriminológiai Intézet.

Szatmári A. (2019). A különleges bánásmódot igénylő sértettek meghallgatásának bűnüldözési lehetőségei és tapasztalatai a rendőrségi eljárásokban. In Hautzinger Z. & Gaál Gy. (Szerk.), Pécsi Határőr Tudományos Közlemények XXI. (pp. 181–189). Magyar Hadtudományi Társaság.

Megjelent
2022-08-15
Hogyan kell idézni
NagygyőrC. (2022). A gyermekek kihallgatása a nyomozások során. Belügyi Szemle , 70(8), 1653-1670. https://doi.org/10.38146/BSZ.2022.8.5
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok